Renovace oken

Na členské schůzi byla avizována příprava renovace oken. Výbor mezitím vybral dodavatele a přináší detailní informace o organizaci oprav.

Z „Prohlášení vlastníka“, které definuje co je a co není součástí společných prostor domu (vše podstatné máte i ve svých kupních smlouvách), vyplývá, že okna jsou součástí bytových jednotek. Z fondu oprav tedy bude hrazena pouze renovace oken ve společných prostorách, renovaci oken v bytech budou kompletně hradit vlastníci. Vlastníci se rovněž mohou sami rozhodnout, zda renovovat, či ne. Rovněž se mohou rozhodnout, že renovaci neprovedou s dodavatelem vybraným výborem, ale najdou si svého vlastního. Nutno je pouze dodržet odstín laku. Pokud jsou ale okna poškozena, renovaci důrazně doporučujeme, neboť cena renovace je zlomková ve srovnání s cenou nových oken.

Jako dodavatel byl vybrán pan Zazvonil, se kterým má Trigema zkušenosti z jiných objektů. Na Nové kolonii již prováděl renovaci na bloku B a v jednání jsou s ním na bloku D. Cena renovace se odvíjí od celkové plochy okna a činí 320 Kč/m2. Tato cena zahrnuje obroušení, napuštění holých míst, 2x nátěr postižených míst Glasuritem a 1x nátěr celého okna lakem. U nepoškozených oken je cena 150 Kč/m2, ale v ceně je pouze nátěr celého rámu lakem. V obou případech cena zahrnuje i základní seřízení a promazání zamykacího mechanismu (toto ještě ověříme po návratu pana Zazvonila ze zahraničí). Podle čeho se rozhodnout zda renovovat? Pokud naleznete na okně místa, kde je porušena struktura dřeva, je poškození jasné. Pravděpodobně bude doprovázeno i změnou barvy laku v jeho okolí. Toto je další indikátor vnitřního poškození rámu a nemusí být nutně spojen s viditelným poškozením povrchovým. V níže uvedené fotogalerii naleznete několik ukázek typických poškození. Obecně lze říci, že více poškozená budou okna na jižní a západní straně a v horních patrech, naopak méně poškozená budou okna v lodžiích. Poškozená místa najdete zpravidla na spodní části rámu.

Pokud se rozhodnete pro renovaci, pošlete o tom do konce června zprávu na adresu předsedy výboru (bilon@seznam.cz). Opravy budou probíhat v září. Bude vám předán kontakt na dodavatele, s nímž si individuálně domluvíte termín. Platba za renovaci bude předmětem dohody mezi vámi a dodavatelem.

{slimbox #RENOK images/renok-normal,images/renok-thumb,Ukázka poškození okenního rámu}